Blogger Templates

Friday, April 13, 2012

PAPRIK SOTONG

Salam petang jumaat, ari ni ayank nak kongsi plak resepi PAPRIK SOTONG, semalam balik kje mood ok ckit.. jadi ayank pon masak la. .kalau tgk memang menyelerakan, resepi & bahan2 pon senang je. . ye la ayank ni kat rumah tggl berdua je dgn En,Asben, jd kami mmg terlalu kerap makan kat luar, kadang tu sampai order makanan yg same je, sekali sekala masak kat rumah seronok jugak . . pe kate korang pon test la. .senang je. .

Bahan-bahan:
  • 5-6 ekor sotong - bersihkan dan potong
  • 3 ulas bwg putih - diketuk
  • 2 labu bwg besar - dihiris kasar
  • 1 btg serai - diketuk
  • 2-3 helai daun limau purut
  • 5 biji cili padi - (ayank belah 2 je)
  • Sedikit bunga kobis dan carrot -potong ikut suka (jgn besar sgt)
  • 5 sudu cili kering (blender)
  • Garam, serbuk perasa & sedikit sos tiram
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara :
  • Panaskan minyak,Tumis bawang, bwg putih, serai dan cili blender, kacau sekejap.
  • Masukkan sos tiram dan sotong. Masukkan sedikit air, garam dan serbuk perasa.biarkan mendidih sekejap.
  • Masukkan daun limau purut dan sayur-sayuran. Bila dah mendidih, masukkan bawang besar dan cili padi.

    ~~ senang je kan?? selamat mencuba. .


6 comments:

Amie said...

Assalamualaikum Ayank,
kak Amie follow sini ye, salam kenal

aYaNk aFeZa said...

salam. .salam perkenalan jugak utk akak. . thanQs follow ayank. .

cik L.A.L.A said...

Wah...aku mls nk masak..
ko masakkn ek..
nti aku dtg mkn je....

cik lala said...

ayank kalau bab masak memang teror tahap dewa (puji lebey)
nti belanja mkn kt uma yea...

aYaNk aFeZa said...

meh la dtg uma bwk EN.jawe. .nnt aku masakkan. .

Outbound training malang said...

salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.